Doorgaan naar hoofdcontent

Liedboekpassie

Een van de eerste dingen die ik normaal gesproken doe als ik een vreemde kerk bezoek, is kijken of er ergens een liedboek ligt wat ik door kan bladeren. Even kijken of er liederen in staan die ik ken, en proberen uit het repertoire iets van de kerkelijke kleur af te leiden. Deze maand kan ik wat mijn passie (danwel manie) voor liedboeken betreft mijn hart ophalen: in de katholieke bundel Gotteslob begin ik al een beetje thuis te raken en we hebben ook al verschillende kerken van andere denominaties (dus met andere liedboeken) bezocht.

Afgelopen zondag heb ik met mijn Engelse groepsgenoot de dienst bijgewoond in de Evangelisch-Methodistische kerk. In hun liedboek ontdekte ik onder andere twee liederen van een Duitse kerklied-dichter waar ik fan van ben. Na de dienst gauw gauw foto's gemaakt met mijn smartphone - ideaal ding is dat toch als er geen kopieerapparaat in de buurt is...

Een kleine quiz: wie weet de Nederlandse titels van de onderstaande beginstrofen van drie liederen ? Een paar hints: de eerste is van die Duitse dichter, de tweede is van oorsprong Engels en de derde van een in katholiek Duitsland populaire Nederlandse dichter (in Gotteslob heb ik al minstens vijf liederen van hem ontdekt). En alledrie staan ze in het Nederlands in 'ons' Liedboek 2013! 

1.
Ich gehöre dazu
Zu den Dränglern und Rufern
Dass doch Gott sich erhebe
Mit der Macht seines Zorns
Und ich hoffe verzagt
Dass ein Herrlicher stünde
Dass ein Großer sich zeige
Vor der seufzenden Welt...

2.
Aus der Zwiebel wird die Blume
Aus der Samenkorn ein Baum
Im Kokons verbleibt die Hoffnung
Schmetterlinge frei im Raum
Und im Schnee und Eis des Winters
Träumt der Frühling seinen Traum
Unentdeckt bis seine Zeit kommt
Gott allein gibt ihm Raum...

3.
Herr, unser Herr, wie bist du zugegen
Und wie unsagbar nah bei uns
Allzeit bist du um uns in Sorge
In deiner Liebe birgst du uns...

Ik ben benieuwd!
Inmiddels is de week aangebroken dat we alles voor het laatst doen. De maand is zo snel gegaan! Gisteren heb ik nog genoten van een middag buiten de stad met een goede vriend die op bezoek kwam, morgenavond zijn we nog uitgenodigd om  eersterang te zitten bij een concert in de Dom, en dan vrijdagavond opruimen en inpakken... Vanmorgen heb ik echter ook nog iets voor het eerst gedaan, namelijk mijn eerste rondleiding in het Engels!

Reacties

 1. die eerste daar kom ik maar niet op .... maar de tweede en de derde die weet ik!! ik zal niets verklappen. wie volgt.....
  Corry

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  2. De eerste weet je ook wel, jullie hebben hem in de passie gezongen!

   Verwijderen
  3. Hebbes!! Dank voor de tip, opeens was ie daar in m'n hoofd tijdens het ophangen van de was.

   Verwijderen
 2. De eerste en de derde! De tweede herken ik niet direct.
  Ik zal verklappen dat mijn vermoeden is dat de eerste niet lang geleden vertaald is. Dus niet 100 jaar geleden maar bijvoorbeeld 10.
  Wat een leuk spel!
  Thea

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik geloof dat de eerste idd nog niet lang in het NL vertaald is, volgens mij in de aanloop naar het Liedboek 2013. Leuk al jullie reacties, ook via FB!

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Een grote rode boerenzakdoek - bij het overlijden van Nico ter Linden

Nee, dit is geen zakdoek uit verdriet - of misschien ook een beetje wel, stiekem, want hij was voor mij zo'n mens waarvan je je niet kunt voorstellen dat hij ooit voorbijgaat.

Ik was een jaar of vijftien en Nico ter Linden kwam naar Houten. Als echte fan moest ik daar natuurlijk bij zijn, en als echte BN'er was hij in het echt natuurlijk een stuk kleiner dan ik me had voorgesteld. Van wat hij vertelde die avond weet ik weinig meer. Wel nog dat hij van tijd tot tijd zonder enige schaamte zijn grote rode boerenzakdoek tevoorschijn haalde om zijn neus te snuiten. Daarna borg hij de zakdoek weer op, keek de zaal eens rond en vertelde verder. Niemand had de tijd om het hilarisch te vinden, en binnen een paar seconden had hij ons weer mee teruggevoerd naar de wereld van de aartsvaders.

Ik was een jaar of twaalf en ik zat vol met vragen. Mijn moeder gaf me een boek met de gebundelde columns van Nico ter Linden, Kostgangers. Ik las dat geloof en ongeloof bij elkaar horen, 'als de…

Heden is u een heiland geboren

Als ik vroeger vriendinnetjes zag fietsen met een vioolkist of gitaarhoes op hun rug, was ik stiekem wel eens een beetje jaloers. Een piano neem je niet mee, dus ik had behalve mijn bladmuziek niets zichtbaars of tastbaars bij me. Aan mij kon je nooit zien dat ik naar muziekles ging.
Is het ijdelheid, dat ik het stiekem wel eens jammer vind dat ik als dominee niets zichtbaars of tastbaars bij me heb op zondagochtend? Ik heb nog geen toga, dus blijft over: mijn map met papieren en een paar keelsnoepjes. Toen ik op kerstavond in de bus naast een paar voetbalsupporters zat, kon niemand zien dat mijn koffer met kerststalfiguren gevuld was, en toch vond ik het maar wat leuk dat ik het kerstevangelie zo maar bij me had. 
Geloven wordt al snel abstract. Gods aanwezigheid is niet zichtbaar of tastbaar, je kunt God niet zien, niet aanraken. Bijbelverhalen spelen zich af in een wereld van tweeduizend jaar of nog langer geleden, een wereld waar we ons slechts met moeite een voorstelling van kun…

Studeer, zing, bid en verwonder

Zingen is dubbel bidden, dat is zo'n uitspraak die Augustinus ooit gedaan zou hebben en die je overal te pas en te onpas tegenkomt. En zoals voor de meeste clich├ęs geldt: ze is nog waar ook.

Als ik het probeer, dan lukt het vaak niet, bidden. De woorden zijn er niet, of ik kan de rust niet vinden. Gebed is een houding die me overvalt, in dankbaarheid om wat er aan moois gebeurt in mijn leven of in een wanhopige schreeuw naar boven.

Het gebeurt me regelmatig als ik zing. Koorrepetitie, onder de douche, tijdens een viering of bij het studeren maakt dan niet uit. Vanmorgen ratel ik op mijn toetsenbord voor een paper dat ik snel af wil hebben. Het is om verschillende redenen geen makkelijk jaar geweest, en ik ben de hele boel een beetje zat. Klaar met die studie, de zomer moet komen! Probeer niet te veel na te denken en gewoon maar te typen. Ondertussen draai ik de cd op die we gisteren met het Vocaal Theologen Ensemble gepresenteerd hebben, het liefste lied van overzee deel 2. Ik hum…