Doorgaan naar hoofdcontent

Domkerk

Twee weken geleden fietste ik nog in de stralende zon op Texel, en over  precies een week ben ik als het goed is al in Erfurt.* Vandaag blijft het even bij toeristje spelen in eigen regenachtige stad. Het is druk in de Dom van Utrecht. Als ik bij het middaggebed in de zijkapel zit, worden we voortdurend bekeken door mensen die langslopen en horen we gefluister in buitenlandse talen. Hier vind ik het nooit zo erg, drukte in de kerk. Integendeel, ik vind al die bezoekers net het streepje vóór dat de Dom heeft op andere oude kerken. Ik waan me een beetje in de Middeleeuwen, toen het ook nooit stil was in een kathedraal als deze. Er werd een mis opgedragen in het priesterkoor, en nog één in de Mariakapel, er werd gebiecht, er stonden mensen te kletsen, er waren misschien timmerlieden aan het werk. Alles tegelijkertijd. En honderden jaren later hoef ik mijn ogen maar dicht te doen om in gedachten het gefluister en geritsel te laten aanzwellen tot die kakofonie van toen.

Na het middaggebed loop ik nog een rondje door de kerk. Mensen bekijken de kerk, en de schilderijen van Henk Helmantel die deze weken tentoon gesteld worden, kinderen klimmen over de banken terwijl hun ouders in het Frans een praatje staan te maken met andere Franse toeristen, een man steekt een kaarsje op, de gids leidt een groepje bezoekers rond, en af en toe klinken vanuit de verte flarden muziek van de Domcantorij die ergens op de bovenverdieping aan het oefenen is. Deze kerk leeft!

Om het toeristje spelen compleet te maken, voeg ik me nog even tussen alle fotograferende mensen in het Pandhof. Het enthousiaste klikken van de camera's maakt mij stiekem een beetje trots. Want hee, ik wóón in deze stad...

* In augustus ga ik met drie andere jonge mensen uit Frankrijk, Engeland en Duitsland rondleidingen geven in de Domkerk in Erfurt (Thüringen, voormalige DDR). Spannend én heel leuk! Natuurlijk ga ik bloggen over mijn verblijf. De laptop gaat niet mee, daarom om te oefenen nu alvast een blogbericht in smartphone lay-out.

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Een grote rode boerenzakdoek - bij het overlijden van Nico ter Linden

Nee, dit is geen zakdoek uit verdriet - of misschien ook een beetje wel, stiekem, want hij was voor mij zo'n mens waarvan je je niet kunt voorstellen dat hij ooit voorbijgaat.

Ik was een jaar of vijftien en Nico ter Linden kwam naar Houten. Als echte fan moest ik daar natuurlijk bij zijn, en als echte BN'er was hij in het echt natuurlijk een stuk kleiner dan ik me had voorgesteld. Van wat hij vertelde die avond weet ik weinig meer. Wel nog dat hij van tijd tot tijd zonder enige schaamte zijn grote rode boerenzakdoek tevoorschijn haalde om zijn neus te snuiten. Daarna borg hij de zakdoek weer op, keek de zaal eens rond en vertelde verder. Niemand had de tijd om het hilarisch te vinden, en binnen een paar seconden had hij ons weer mee teruggevoerd naar de wereld van de aartsvaders.

Ik was een jaar of twaalf en ik zat vol met vragen. Mijn moeder gaf me een boek met de gebundelde columns van Nico ter Linden, Kostgangers. Ik las dat geloof en ongeloof bij elkaar horen, 'als de…

Heden is u een heiland geboren

Als ik vroeger vriendinnetjes zag fietsen met een vioolkist of gitaarhoes op hun rug, was ik stiekem wel eens een beetje jaloers. Een piano neem je niet mee, dus ik had behalve mijn bladmuziek niets zichtbaars of tastbaars bij me. Aan mij kon je nooit zien dat ik naar muziekles ging.
Is het ijdelheid, dat ik het stiekem wel eens jammer vind dat ik als dominee niets zichtbaars of tastbaars bij me heb op zondagochtend? Ik heb nog geen toga, dus blijft over: mijn map met papieren en een paar keelsnoepjes. Toen ik op kerstavond in de bus naast een paar voetbalsupporters zat, kon niemand zien dat mijn koffer met kerststalfiguren gevuld was, en toch vond ik het maar wat leuk dat ik het kerstevangelie zo maar bij me had. 
Geloven wordt al snel abstract. Gods aanwezigheid is niet zichtbaar of tastbaar, je kunt God niet zien, niet aanraken. Bijbelverhalen spelen zich af in een wereld van tweeduizend jaar of nog langer geleden, een wereld waar we ons slechts met moeite een voorstelling van kun…

Studeer, zing, bid en verwonder

Zingen is dubbel bidden, dat is zo'n uitspraak die Augustinus ooit gedaan zou hebben en die je overal te pas en te onpas tegenkomt. En zoals voor de meeste clichés geldt: ze is nog waar ook.

Als ik het probeer, dan lukt het vaak niet, bidden. De woorden zijn er niet, of ik kan de rust niet vinden. Gebed is een houding die me overvalt, in dankbaarheid om wat er aan moois gebeurt in mijn leven of in een wanhopige schreeuw naar boven.

Het gebeurt me regelmatig als ik zing. Koorrepetitie, onder de douche, tijdens een viering of bij het studeren maakt dan niet uit. Vanmorgen ratel ik op mijn toetsenbord voor een paper dat ik snel af wil hebben. Het is om verschillende redenen geen makkelijk jaar geweest, en ik ben de hele boel een beetje zat. Klaar met die studie, de zomer moet komen! Probeer niet te veel na te denken en gewoon maar te typen. Ondertussen draai ik de cd op die we gisteren met het Vocaal Theologen Ensemble gepresenteerd hebben, het liefste lied van overzee deel 2. Ik hum…